vlooien help nuyvilaq werkhond.jpg

Heeft mijn hond vlooien ? zo ja wat doe ik eraan ?

Onderwerp:  Heeft mijn hond vlooien ? zo ja wat doe ik eraan ?

Auteur:          Nuyvilaq Working Dogs

Leestijd:         25 min

Brrrr vlooien, ik krijg al jeuk als ik er alleen al maar aan denk.
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van uw hond. Ze kunnen het hele jaar door voorkomen en zorgen voor vervelende jeuk. Daarnaast kunnen ze ook ziektes en andere parasieten overbrengen. Zo kan de vlo eitjes van de lintworm bij zich dragen en de hond hier vervolgens mee besmetten. Het is dus van belang dat u weet hoe vlooien eruitzien en dat u ze tijdig bestrijdt.

Hoe herkent u vlooien bij uw hond?

Eén van de belangrijkste signalen dat uw hond last heeft van vlooien is jeuk. Wanneer uw hond vlooien heeft, zult u zien dat hij zichzelf veel en vaak krabt in een poging de plaaggeesten kwijt te raken. In sommige gevallen ontwikkelen honden een vlooienallergie, waarbij zelfs een enkele beet al voor een heftige reactie kan zorgen. Dan is er vaak ook sprake van kale plekken, korstjes of ontstekingen. Vlooien zitten vaak in de binnenkant van de dijen en op de rug.

 

Hoe zien vlooien eruit?

Vlooien komen voor in verschillende stadia. Volwassen vlooien kunt u zien kruipen over de huid van uw hond. Ze zijn zo’n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur. Een vlo legt per dag wel 20 tot 50 verse eitjes. De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur. Deze zijn een stukje lastiger te herkennen, maar minstens zo vervelend. Ze kunnen namelijk gemakkelijk uit de vacht vallen en op het tapijt of in dekens terecht komen en zo voor een plaag zorgen. Was daarom ook het kussen of de deken waar uw hond op ligt regelmatig.

 

Hoe krijgt mijn hond vlooien?

Vlooien kunnen overal voorkomen waar mensen en dieren ook komen. Wanneer uw dieren buiten komen, kunnen ze ook in aanraking komen met andere dieren die met de parasieten besmet zijn, bijvoorbeeld wanneer uw hond aan een andere hond snuffelt. Wanneer de eitjes in uw huis terechtkomen, begint de cyclus weer van voor af aan. Probeer daarom regelmatig te controleren of er sprake is van een vlooienbesmetting en handel direct wanneer dit zo blijkt te zijn.

 

Check: heeft mijn hond vlooien?

Wanneer u tijdens het aaien of borstelen zwarte korreltjes ziet, is dit een signaal dat uw hond last heeft van vlooien. Het zijn waarschijnlijk uitwerpselen van vlooien. Om erachter te komen of uw hond vlooien heeft, kunt u hem het best kammen met een vlooienkam. U kunt de vlooien eventueel zien kruipen. Klop de kam uit op wit papier. Vallen er zwarte korreltjes op, maak deze dan nat. Worden ze rood (bloed van de hond), dan weet u zeker dat u met vlooienuitwerpselen te maken heeft en kunt u ervan uitgaan dat uw hond een vlooienbesmetting heeft.

 

Hoe kunt u vlooien bij uw hond behandelen?

Wanneer u ontdekt dat uw hond vlooien heeft, is het van belang zo snel mogelijk te handelen. Raadpleeg een dierenarts om u te laten adviseren welk product u het best kunt gebruiken, er zijn namelijk verschillende middelen en wijzen van bestrijding mogelijk. Kies het liefst voor een behandeling die snel werkt, zodat de jeuk stopt en de vlo zich niet meer kan voortplanten. Zo doorbreekt u de cyclus. Er zijn ook middelen die preventief werken tegen vlooien. Hiermee kunt u een vlooienbesmetting helpen voorkomen. Dit is op verschillende manieren mogelijk, zoals bijvoorbeeld een spot-on behandeling of met een bandje om de nek. Uw dierenarts kan ook hierover advies geven.

 

Vlooien in huis

Wanneer uw hond vlooien heeft, is uw huis hoogstwaarschijnlijk ook besmet met vlooien. Zo kunnen er eitjes terechtkomen in uw vloerbedekking of op het meubilair die voor een ware plaag kunnen zorgen. Reinig dekens, kussens en kleden dan ook grondig. Doe dit door ze heet (liefst op 90 graden) te wassen. Regelmatig stofzuigen helpt ook.

Er zijn daarnaast middelen verkrijgbaar waarmee u de directe omgeving in huis kunt behandelen om een vlooienplaag te bestrijden. Heeft u meerdere huisdieren, zoals andere honden of een kat? Controleer en behandel hen ook om te voorkomen dat zij last krijgen van vlooien. De kans is zeer groot dat dieren elkaar over en weer besmetten. U wilt natuurlijk niet dat uw (binnen)kat ook vlooien krijgt of uw andere dieren besmet.