werkhond en in actie sledehondensport

SLEDEHONDENSPORT

SLEDEHONDEN WEDSTRIJDSPORT

Zoals iedere Nederlander weet, valt er 's winters hier weinig tot geen sneeuw. Toch zijn er in Nederland ongeveer 200 sledehonden teams actief. Hier word getraind met karren. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn. Het enige verschil met een slee, is dat er in plaats van zogenaamde runners, wielen onder zitten en iets zwaarder maar beter bestuurbaar zijn. In het begin van het seizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden. Dit is vooral om de mushers (menners) te laten zien of ze met hun trainingen op de goede weg zijn, of bijvoorbeeld jonge honden de stress goed aan kunnen. Van januari tot en met maart zijn er veel Nederlands teams in de sneeuw te vinden door heel Europa.

MUSHEN

Mushen is dus heel simpel gezegd lopen voor een kar met sledehonden, degene die de kar bestuurd is de musher. Een husky mag 50 kilo trekken dus met 4 honden kan je 200 kilo laten trekken, dit is dus de kar en de musher zelf. Het is per hond heel erg verschillend maar meestal word de leeftijd van ongeveer 1 jaar aangehouden wanneer de hond voor de eerste keer ingespannen kan/mag worden.

 

Dit ligt ook een beetje aan het seizoen, heb je aan het eind van het seizoen bv een hond van 9 maanden die zo goed als klaar is met groeien maar zeer zeker ook geestelijk kan die kleine stukjes mee. Meestal gaan dan eerst de volwassen honden en dan aan het eind mag de "pup" nog een klein stukje mee dan is de ergste energie er bij de oudere honden uit en kan de pup rustig leren wat het inhoud om de kar te trekken.


Ook de temperatuur is heel erg belangrijk, boven de 15 graden wordt er NIET gelopen met de honden, ga zelf maar is met 15 graden een marathon in je bontjas lopen dan zul je zien dat dit geen pretje is. Maar ook een hele hoge luchtvochtigheid is niet goed, als die te hoog is zal er dus ook niet gelopen worden.


Om je honden te trainen heb je een bos nodig, op asfalt lopen is niet goed, ten eerste voor de kussentjes van de honden niet maar asfalt veert niet mee en dus krijgen de schouders veel te veel te verduren wat blessures kan opleveren.

 

De meeste gemeentes werken met vergunningen, wil je dus trainen in een bepaald bos zul je naar de gemeente moeten om een vergunning aan te vragen.


​De eerste trainingen in een seizoen ben je langer bezig om alles in te pakken en klaar te zetten dan dat je daadwerkelijk loopt, onze eerste ritjes zijn maar 10 minuten en dat word zo steeds verder uitgebouwd tot ze uiteindelijk het aantal km bereiken wat wij willen en kunnen lopen met onze honden.


Laten we de handler ook niet vergeten, deze is haast onmisbaar die zorgt dat de honden in goede gezondheid zijn, dat ze hun tuig aankrijgen en op de juiste plek ingespannen worden, die zorgt dat er water en wat lekkers klaar staat als ze terug komen, doet de tuigen weer uit, ruimt alles ook weer op, dicht eventuele gaten die ze gegraven hebben en eventuele ontlasting word opgeruimd.

wagenpark sledehonden.jpg

Quad

Ook in Nederland en België wordt met honden geracet. Omdat hier doorgaans geen sneeuw ligt, trekken de honden karretjes. Meestal wordt er met een speciaal gebouwde 4-wieler of quad getraind. 

LEAD DOG

De honden worden per 2 ingespannen dat kan variëren van 2 honden tot 20 honden, De voorste twee honden zijn de leidhonden, de twee daarachter zijn de swinghonden, de achterste twee zijn de wheelers. De honden daartussen zijn de teamhonden, ofwel de motor van je team. De leidhonden brengen jou en jouw team rond, de swinghonden helpen de leidhonden, vaak zijn dit leidhonden in opleiding.

Je Ieidhond is meestal een hond waar je meeste tijd aan besteedt, die jou als baas ziet en die naar jou luistert.
Als je een leidhond wilt kopen, onthoud dan dat niet alle leidhonden voor iedereen leidhond willen zijn.

 

Vraag je af wat voor een leidhond je nodig hebt: een voor een vier-hondenteam of eentje die een open-team veilig over de trail brengt. Weet hij alle commando's of houdt hij alleen de lijn strak en volgt het ervaren team op het gevoel. Het is een must dat hij de trail kan volgen: stel je voor dat je een avondetappe hebt en je hoofdlamp valt uit, je ziet niets meer en moet voor 100 % op je leidhond kunnen vertrouwen.


Je Ieidhond hoeft niet per se een grote hond te zijn of verschrikkelijk snel, als hij (of zij) het maar geestelijk aankan om voor het team te staan en de lijn strak te houden. Hij moet voor zichzelf kunnen denken; wanneer jij er niet zeker van bent, moet hij de goede trail kunnen vinden.

 

Ais je Ieidhond aan het werk is, geef je alleen commando's en houd je geen hele verhalen en vergeet je natuurlijk niet hem af en toe te prijzen.


Hij zal een tevreden hond zijn, leergierig en altijd bereid jou te plezieren. Als je je eigen leidhond traint, zorg er dan voor dat er een sterke vertrouwensband tussen jou en je hond ontstaat. Leer eerst je hond kennen voordat je met hem gaat trainen.

SWING DOG

Een swingdog is meestal ook een goede leidhond ! Deze honden kunnen een reserve-leidhond zijn voor het geval dat je leidhond moe of geblesseerd raakt. Het kunnen soms commando- leiders zijn als je geluk hebt. Bij grote teams als op de Iditarod en op 500 mijls-wedstrijden zijn de eerste drie koppels vaak leidhonden.

 

De swinghonden zijn de hulpen van de leidhonden om het tempo vast te houden, en bij een zes-hondenteam moeten ze vaak ook sterk zijn. Bij teams van acht en meer honden moeten ze vaak de leidhonden helpen met het nemen van bochten. Meestal zijn swinghonden de snellere en enthousiasten honden of jonge leidhonden in opleiding. Regelmatig wisselen wij de leidhonden met de swinghonden om zo de leidhonden af en toe rust te geven in hun hoofd.

WHEEL DOG

Oftewel de grote sterkste honden. De wheelers zijn de sterkste (niet altijd de grootste en snelste) honden. Wheelers moeten de klappen van de slee opvangen, je van bomen weghouden en de slee de bocht om trekken. 


Je moet uitkijken dat je met je kar of slee niet tegen of over de wheelers heen gaat; je kan ze gemakkelijk bezeren. Je moet constant in de gaten houden dat je treklijn niet verslapt.

 

De wheelers vangen alle klappen van de slee op van de eerste "Hike" tot de laatste "Whoa", wees dus zuinig op ze. Kijk dus goed uit dat je niet tegen hun poten aanrijdt, want dan blijven ze in het vervolg achterom kijken wat hun volgt omdat ze het dan niet meer vertrouwen. Dat brengt een hoop onnodige stress met zich mee. 

DE SLEDEHONDEN WEDSTRIJDSPORT

De meeste komen vrijdagmiddag aan, krijgen een plek toegewezen en gaan alles in orde maken. Ondertussen worden de honden ook goed verzorgd uiteraard. Als alles eenmaal op zijn plek staat ga je het terrein en eventueel de trail verkennen zodat je weet wat je te wachten staat de volgende dag. De mensen zelf slapen in een caravan, de meeste honden in de bus al hebben sommige ook een hond (of meerdere) in de caravan. S 'avonds worden meestal de karren en steps gecontroleerd of ze veilig genoeg zijn voor het aantal honden wat je ervoor wil zetten.

Als dat eenmaal gebeurt is volgt er meestal een mushermeeting, kan ook dat het zaterdagochtend is. Een mushermeeting houd in dat de wedstrijd leiding vertelt hoe de trail is en waar je op moet letten, ook krijg je dan je startnummer, die moet je zichtbaar dragen en ook krijg je een lijst waar je starttijd op staat.


Zaterdagochtend rond een uur of 9 begint de wedstrijd dan echt, iedereen loopt zijn rondje en meestal is de wedstrijd zelf om een uur of 2 wel afgelopen. De wedstrijdleiding gaat dan alle tijden noteren en s' avonds krijg je dan een nieuwe lijst waar de starttijd voor zondag op staat. Dit gaat op volgorde, de snelste van zaterdag zullen als eerste op zondag starten.


Zaterdagavond is er dan een mushermaaltijd, dan eten we met zijn allen in een tent of gebouw als die aanwezig is op locatie. De maaltijd wordt geheel verzorgd door de club.
Zondagochtend begint de wedstrijd dan weer, als deze klaar is gaat de wedstrijd leiding de definitieve uitslagen op papier zetten, rond een uur of 3, soms 4 is dan de prijsuitreiking, Hier zijn altijd een beker en een zak voer te winnen voor de eerste drie plaatsen in elke klasse.


Na de prijsuitreiking gaat iedereen zoetjes aan weer naar huis, de meeste moeten maandag gewoon weer werken en alles moet natuurlijk ook thuis weer opgeruimd worden, de caravan misschien weer naar de stalling enz enz.


Er is natuurlijk ook genoeg tijd tussendoor om gezellig met je mede mushers te kletsen, meestal staan er wel standjes waar je wat spullen kan aanschaffen die aan vervanging toe zijn. Als het een beetje redelijk weer is staan de hondjes lekker aan de stake out al dan niet met een lekkere kluif en zitten de baasjes op de stoelen bij de caravans. De honden staan niet de hele dag aan de stake out omdat dit erg vermoeiend is, ze zien en horen zoveel dat ze niet echt kunnen uitrusten, daarom gaan ze van tijd tot tijd ook weer de bus in om lekker uit te rusten.

De SSC-NL (sledehondensport club nederland) is een landelijk opererende organisatie op het gebied van sledehondensport. Die is aangesloten bij de IFSS. Een weekend per jaar heeft de SSC-NL een wedstrijd de Kivo Kempentrail, dat is de grootste sledehondenwedstrijd van de Benelux. Deze wedstrijd word altijd in het laatste weekend van oktober gehouden in Knegsel / Eersel (Eindhoven)

werkhond eskimo sledehonden.jpg

Archeologische vindplaats Zhokhov in Siberië,
die zo'n 9.500 jaar oud is.

MENSEN EN HONDEN SLEEEN AL BIJ 10.000 JAAR SAMEN

Nieuw onderzoek toont aan dat sledehonden zich in de loop van de evolutie hebben aangepast aan hun zware taak. Zo functioneren ze optimaal op een dieet dat rijk is aan vet.

De Groenlandse sledehond is met zijn dikke vacht en krulstaart oorspronkelijk afkomstig van de toendra's in het noordpoolgebied. Uit het eerste onderzoek naar het verre genetische verleden van honden blijkt nu dat dit mogelijk het oudste hondenras is. De tak van de sledehonden, waar verschillende rassen van husky's en malamutes toe behoren, splitste zich zo'n 9500 jaar geleden af van de hondenstamboom.

Wetenschappers weten dat honden waarschijnlijk afstammen van Euraziatische wolven, maar wanneer of waar die afsplitsing plaatsvond is nog een groot mysterie. Om meer te weten te komen over de genetica van sledehonden en hun afkomst, hebben onderzoekers het DNA van een hond geanalyseerd die werd gevonden op de archeologische vindplaats Zhokhov in Siberië, die zo'n 9.500 jaar oud is.

“Ik verwachtte eigenlijk dat we een soort voorouder zouden vinden van de honden die wij tegenwoordig als huisdier houden,” vertelt hoofdonderzoeker Mikkel-Holger Sinding, die als paleogeneticus promotieonderzoek doet aan de Københavns Universitet in Denemarken.

Maar hij en zijn collega's ontdekten dat onze huidige sledehonden en de hond uit Zhokhov behoren tot dezelfde tak van de hondenstamboom. “Dat betekent dat er al voor deze periode diversificatie moet zijn opgetreden bij honden,” legt hij uit.

Dat is een enorm belangrijke ontdekking, aldus Sinding, omdat het “de eerste zekere datering is voor de diversificatie onder honden”. En dat is weer een belangrijke aanwijzing voor het moment waarop honden domesticeerden.

GEMAAKT VOOR DE KOU

Bij de analyse, waarvoor de genen van sledehonden uit verleden en heden werden vergeleken met die van andere rassen, kwamen ook allerlei fascinerende, speciale aanpassingen aan het licht aan het leven in het noordpoolgebied, zoals het vermogen om optimaal te functioneren op een vetrijk dieet.

“Een van de grootste verschillen tussen een bruine beer en een ijsbeer is dat de ijsbeer zich genetisch heeft aangepast aan het eten van grote hoeveelheden blubber. We zien bij sledehonden een bijna identieke ontwikkeling,” aldus Sinding.

Dat is ook logisch: voor hun voortbestaan waren de Inuit- en Thulevolken uit het noordpoolgebied en hun honden duizenden jaren lang afhankelijk van de jacht op dieren als zeehonden en walvissen, die over een dikke speklaag beschikken (ook wel ‘blubber’ genoemd).

De wetenschappers vergeleken het DNA van de hond uit Zhokhov ook met dat van een nog oudere hond-achtige, een wolf uit het pleistoceen in Siberië die zo'n 33.000 jaar geleden leefde. Ze bekeken daarnaast het genenmateriaal van hedendaagse wolven en honden. Dat leverde de verrassende conclusie op dat sledehonden in de afgelopen 9500 jaar geen gezamenlijke nakomelingen hebben gekregen met grijze wolven, zoals bij andere hondenrassen wel het geval is. Dat is al helemaal vreemd omdat er verslagen zijn van inheemse volken over paringen tussen honden en wolven. Het feit dat er geen genetisch materiaal van wolven te vinden is in het DNA van de Groenlandse sledehonden zou erop kunnen wijzen dat de gekruiste exemplaren te zwak waren om te overleven, of dat mensen de gekruiste dieren niet verder fokten.

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat het DNA van sledehonden mutaties bevat die te maken hebben met de koude omgeving, zoals het vermogen om te rennen en sledes voort te trekken terwijl er weinig zuurstof is.

“Dat betekent dat je, ook als je buiten adem bent, fysieke inspanningen kunt leveren,” vertelt Elaine Ostrander die als geneticus bij de Amerikaanse National Institutes of Health onderzoek doet naar de genetica van honden maar die geen deel uitmaakte van het onderzoek.

Door een andere mutatie zijn sledehonden in staat om hun lichaamstemperatuur zeer goed te reguleren, aldus Ostrander. Dat is niet alleen noodzakelijk om in koude omstandigheden te overleven, maar ook om af te koelen na een grote inspanning.

Dat lijkt opvallend veel op een genetische mutatie die werd aangetroffen bij de wolharige mammoet, een ander dier dat zich aan de kou had aangepast en dat zijn temperatuur zeer precies kon reguleren, aldus Sinding.

BAASJE VAN EEN BLIJE SLEDEHOND

Die eigenschappen zijn nu nog steeds aanwezig bij hedendaagse viervoeters, wat nuttige informatie is voor hondenbaasjes, al helemaal als ze een rashond hebben. “Naast alle geografische en evolutionaire kennis die dit onderzoek aan het licht brengt, is ook de kennis over de omgang met onze hedendaagse huisdieren van belang,” Zo adviseert Martijn om hun honden geen voedsel te geven dat rijk is aan zetmeel en koolhydraten, afgaand op de genen van de dieren. “Geef ze eiwitten en vet,” zegt hij. “Dat is waar ze zich aan hebben aangepast.”

Daarnaast maakt het onderzoek duidelijk dat deze honden zijn gemaakt om te bewegen, in plaats van “de hele dag in een appartement te zitten,” het is belangrijk om veel met de dieren te lopen en met ze te spelen door ze taakgerichte opdrachten te geven.