Nuyvilaq
werkhond en in actie sledehondensport

NUYVILAQ WORKING DOGS

SLEDEHONDEN

Zoals iedere Nederlander weet, valt er 's winters hier weinig tot geen sneeuw.  
Toch zijn er in Nederland ongeveer 200 sledehonden teams actief. Hier word getraind met karren. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn. Het enige verschil met een slee, is dat er in plaats van zogenaamde runners, wielen onder zitten en iets zwaarder maar beter bestuurbaar zijn. In het begin van het seizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden. Dit is vooral om de mushers (menners) te laten zien of ze met hun trainingen op de goede weg zijn, of bijvoorbeeld jonge honden de stress goed aan kunnen. Van januari tot en met maart zijn er veel Nederlands teams in de sneeuw te vinden door heel Europa.

Sledehonden met Husky's op het landgoed Lievensberg Bergen op Zoom Nederland Nuyvilaq Working Dogs

 

MUSHEN

Mushen is dus heel simpel gezegd lopen voor een kar met sledehonden, degene die de kar bestuurd is de musher. Een husky mag 50 kilo trekken dus met 4 honden kan je 200 kilo laten trekken, dit is dus de kar en de musher zelf. Het is per hond heel erg verschillend maar meestal word de leeftijd van ongeveer 1 jaar aangehouden wanneer de hond voor de eerste keer ingespannen kan/mag worden.

 

Dit ligt ook een beetje aan het seizoen, heb je aan het eind van het seizoen bv een hond van 9 maanden die zo goed als klaar is met groeien maar zeer zeker ook geestelijk kan die kleine stukjes mee. Meestal gaan dan eerst de volwassen honden en dan aan het eind mag de "pup" nog een klein stukje mee dan is de ergste energie er bij de oudere honden uit en kan de pup rustig leren wat het inhoud om de kar te trekken.


Ook de temperatuur is heel erg belangrijk, boven de 15 graden wordt er NIET gelopen met de honden, ga zelf maar is met 15 graden een marathon in je bontjas lopen dan zul je zien dat dit geen pretje is. Maar ook een hele hoge luchtvochtigheid is niet goed, als die te hoog is zal er dus ook niet gelopen worden.


Om je honden te trainen heb je een bos nodig, op asfalt lopen is niet goed, ten eerste voor de kussentjes van de honden niet maar asfalt veert niet mee en dus krijgen de schouders veel te veel te verduren wat blessures kan opleveren.

 

De meeste gemeentes werken met vergunningen, wil je dus trainen in een bepaald bos zul je naar de gemeente moeten om een vergunning aan te vragen.


​De eerste trainingen in een seizoen ben je langer bezig om alles in te pakken en klaar te zetten dan dat je daadwerkelijk loopt, onze eerste ritjes zijn maar 10 minuten en dat word zo steeds verder uitgebouwd tot ze uiteindelijk het aantal km bereiken wat wij willen en kunnen lopen met onze honden.
Laten we de handler ook niet vergeten, deze is haast onmisbaar die zorgt dat de honden in goede gezondheid zijn, dat ze hun tuig aankrijgen en op de juiste plek ingespannen worden, die zorgt dat er water en wat lekkers klaar staat als ze terug komen, doet de tuigen weer uit, ruimt alles ook weer op, dicht eventuele gaten die ze gegraven hebben en eventuele ontlasting word opgeruimd.

Quad

Ook in Nederland en België wordt met honden geracet. Omdat hier doorgaans geen sneeuw ligt, trekken de honden karretjes. Meestal wordt er met een speciaal gebouwde 4-wieler of quad getraind. 

De honden worden per 2 ingespannen dat kan variëren van 2 honden tot 20 honden, De voorste twee honden zijn de leidhonden, de twee daarachter zijn de swinghonden, de achterste twee zijn de wheelers. De honden daartussen zijn de teamhonden, ofwel de motor van je team. De leidhonden brengen jou en jouw team rond, de swinghonden helpen de leidhonden, vaak zijn dit leidhonden in opleiding.

 

LEIDHONDEN

Je Ieidhond is meestal een hond waar je meeste tijd aan besteedt, die jou als baas ziet en die naar jou luistert.
Als je een leidhond wilt kopen, onthoud dan dat niet alle leidhonden voor iedereen leidhond willen zijn.

 

Vraag je af wat voor een leidhond je nodig hebt: een voor een vier-hondenteam of eentje die een open-team veilig over de trail brengt. Weet hij alle commando's of houdt hij alleen de lijn strak en volgt het ervaren team op het gevoel. Het is een must dat hij de trail kan volgen: stel je voor dat je een avondetappe hebt en je hoofdlamp valt uit, je ziet niets meer en moet voor 100 % op je leidhond kunnen vertrouwen.


Je Ieidhond hoeft niet per se een grote hond te zijn of verschrikkelijk snel, als hij (of zij) het maar geestelijk aankan om voor het team te staan en de lijn strak te houden. Hij moet voor zichzelf kunnen denken; wanneer jij er niet zeker van bent, moet hij de goede trail kunnen vinden.

 

Ais je Ieidhond aan het werk is, geef je alleen commando's en houd je geen hele verhalen en vergeet je natuurlijk niet hem af en toe te prijzen.


Hij zal een tevreden hond zijn, leergierig en altijd bereid jou te plezieren. Als je je eigen leidhond traint, zorg er dan voor dat er een sterke vertrouwensband tussen jou en je hond ontstaat. Leer eerst je hond kennen voordat je met hem gaat trainen.

Op de foto links Siberian Husky Akino en rechts Hound Impey twee echte leidhonden

 

SWINGDOG

Een swingdog is meestal ook een goede leidhond ! Deze honden kunnen een reserve-leidhond zijn voor het geval dat je leidhond moe of geblesseerd raakt. Het kunnen soms commando- leiders zijn als je geluk hebt. Bij grote teams als op de Iditarod en op 500 mijls-wedstrijden zijn de eerste drie koppels vaak leidhonden. De swinghonden zijn de hulpen van de leidhonden om het tempo vast te houden, en bij een zes-hondenteam moeten ze vaak ook sterk zijn. Bij teams van acht en meer honden moeten ze vaak de leidhonden helpen met het nemen van bochten. Meestal zijn swinghonden de snellere en enthousiasten honden of jonge leidhonden in opleiding. Regelmatig wisselen wij de leidhonden met de swinghonden om zo de leidhonden af en toe rust te geven in hun hoofd.

 

WHEELDOG

Arrow en Noah nuyvilaq working dogs

Oftewel de grote sterkste honden.
De wheelers zijn de sterkste (niet altijd de grootste en snelste) honden. Wheelers moeten de klappen van de slee opvangen, je van bomen weghouden en de slee de bocht om trekken. 


Je moet uitkijken dat je met je kar of slee niet tegen of over de wheelers heen gaat; je kan ze gemakkelijk bezeren. Je moet constant in de gaten houden dat je treklijn niet verslapt.

 

De wheelers vangen alle klappen van de slee op van de eerste "Hike" tot de laatste "Whoa", wees dus zuinig op ze. Kijk dus goed uit dat je niet tegen hun poten aanrijdt, want dan blijven ze in het vervolg achterom kijken wat hun volgt omdat ze het dan niet meer vertrouwen.

 

Dat brengt een hoop onnodige stress met zich mee. Onze vaste wheeler is Arrow die heeft veel kracht en kan de klappen van de kar / slee goed opvangen is nooit ziek en blijf altijd doorgaan. 

Op de foto onze twee wheelers rechts Noah en links de zwart witte Siberian Husky Arrow die helaas in 2020 is overleden. Arrow is nooit van plaats gewisseld hij was echte wheeler altijd keihard werken. 

 

DE SLEDEHONDEN WEDSTRIJDEN

De meeste komen vrijdagmiddag aan, krijgen een plek toegewezen en gaan alles in orde maken. Ondertussen worden de honden ook goed verzorgd uiteraard. Als alles eenmaal op zijn plek staat ga je het terrein en eventueel de trail verkennen zodat je weet wat je te wachten staat de volgende dag. De mensen zelf slapen in een caravan, de meeste honden in de bus al hebben sommige ook een hond (of meerdere) in de caravan. S 'avonds worden meestal de karren en steps gecontroleerd of ze veilig genoeg zijn voor het aantal honden wat je ervoor wil zetten.

Als dat eenmaal gebeurt is volgt er meestal een mushermeeting, kan ook dat het zaterdagochtend is. Een mushermeeting houd in dat de wedstrijd leiding vertelt hoe de trail is en waar je op moet letten, ook krijg je dan je startnummer, die moet je zichtbaar dragen en ook krijg je een lijst waar je starttijd op staat.


Zaterdagochtend rond een uur of 9 begint de wedstrijd dan echt, iedereen loopt zijn rondje en meestal is de wedstrijd zelf om een uur of 2 wel afgelopen. De wedstrijdleiding gaat dan alle tijden noteren en s' avonds krijg je dan een nieuwe lijst waar de starttijd voor zondag op staat. Dit gaat op volgorde, de snelste van zaterdag zullen als eerste op zondag starten.


Zaterdagavond is er dan een mushermaaltijd, dan eten we met zijn allen in een tent of gebouw als die aanwezig is op locatie. De maaltijd wordt geheel verzorgd door de club.
Zondagochtend begint de wedstrijd dan weer, als deze klaar is gaat de wedstrijd leiding de definitieve uitslagen op papier zetten, rond een uur of 3, soms 4 is dan de prijsuitreiking, Hier zijn altijd een beker en een zak voer te winnen voor de eerste drie plaatsen in elke klasse.


Na de prijsuitreiking gaat iedereen zoetjes aan weer naar huis, de meeste moeten maandag gewoon weer werken en alles moet natuurlijk ook thuis weer opgeruimd worden, de caravan misschien weer naar de stalling enz enz.


Er is natuurlijk ook genoeg tijd tussendoor om gezellig met je mede mushers te kletsen, meestal staan er wel standjes waar je wat spullen kan aanschaffen die aan vervanging toe zijn. Als het een beetje redelijk weer is staan de hondjes lekker aan de stake out al dan niet met een lekkere kluif en zitten de baasjes op de stoelen bij de caravans. De honden staan niet de hele dag aan de stake out omdat dit erg vermoeiend is, ze zien en horen zoveel dat ze niet echt kunnen uitrusten, daarom gaan ze van tijd tot tijd ook weer de bus in om lekker uit te rusten.

De SSC-NL (sledehondensport club nederland) is een landelijk opererende organisatie op het gebied van sledehondensport. Die is aangesloten bij de IFSS. Een weekend per jaar heeft de SSC-NL een wedstrijd de Kivo Kempentrail, dat is de grootste sledehondenwedstrijd van de Benelux. Deze wedstrijd word altijd in het laatste weekend van oktober gehouden in Knegsel / Eersel (Eindhoven)

 

SLEDEHONDEN SPORT CLUB NEDERLAND

SSC-NL

De Sledehonden Sport Club Nederland is in 1988 opgericht en is aangesloten bij de:

 

 - European Sleddog Racing Association (ESDRA), een Europese overkoepelende organisatie,

 - De wereld sportbond voor de sledehondensport, de International Federation of Sleddog Sports (IFSS)

  -ESDRA werkt samen met de World Sleddog Association (WSA)

Via het IFSS lidmaatschap is de SSC-NL aangesloten bij de wereldsportbond, waarbij alle erkende sporten volgens de internationale sportwetten zijn ondergebracht.

 

Dit is de GAISF, de General Association of International Sport Federation. Het GAISF staat weer direct onder het IOC, Internationaal Olympisch Comité. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is opgericht op 23 juni 1894 en staat aan het hoofd van de Olympische Beweging. De organisatie is gevestigd in Lausanne, Zwitserland. De voorzitter van het IOC is de Duitser Thomas Bach, die in 2013 tot opvolger werd gekozen van de Belg Jacques Rogge

Het IOC stimuleert zowel topsport als sport voor iedereen, overeenkomstig het Olympic Charter. Een belangrijke taak is ervoor te zorgen dat er elke twee jaar Olympische Spelen of Olympische Winterspelen worden georganiseerd. Het IOC bezit alle rechten van de organisatie, de marketing en televisiebeelden van de Olympische Spelen. Het grootste deel van de inkomsten van het IOC komt van de Olympische televisierechten en van het TOP-sponsorprogramma. 

Het IOC telt circa 110 leden en 30 ereleden van over de hele wereld. Dit zijn individuele personen, die in hun eigen land opereren als vertegenwoordigers van het IOC. Het is dus niet zo dat zij binnen het IOC hun eigen land vertegenwoordigen. Leden worden voor acht jaar gekozen en kunnen vervolgens steeds worden herkozen voor nieuwe periodes van acht jaar. Aan het eind van het jaar waarin zij zeventig worden, moeten de leden zich terugtrekken. IOC-leden die voor 1999 zijn verkozen kunnen doorgaan tot in het jaar dat zij de leeftijd van tachtig jaar bereiken. De IOC-leden komen een keer per jaar bijeen tijdens een meerdaagse IOC-sessie. Elk lid heeft stemrecht en kan onderwerpen inbrengen. 

Logo sledehonden sport club nederland

Martijn is 12 jaar lid van de SSC-NL en is webmaster voor de club terwijl Angelique al enige tijd penningmeester is voor de sledehondenclub.

Dus mocht de sledehondensport ooit een Olympische sport worden, is de SSC-NL de ENIGE Nederlandse vereniging die een Olympische status kan aanvragen.

 

De doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. Dit houd in, dat het gebruik van alle soorten sledehonden in de sport is toegestaan, MITS de honden er, FYSIEK, en MENTAAL, toe in staat zijn.

 

Als je lid word van de SSC-NL, word je eerst aspirant lid, je kan daarna volledig lid worden als je in 1 seizoen 3 officiële sneeuwwedstrijden gelopen hebt.

Martijn is 12 jaar lid van de SSC-NL en is webmaster voor de club terwijl Angelique al enige tijd penningmeester is voor de sledehondenclub.

Mocht U meer informatie over de sledehonden sport willen kunt u hier contact opnemen met team Nuyvilaq Working Dogs

Nuyvilaq Working Dogs

nuyvilaq.nl

werkhond.com

 

werkhond@kpnmail.nl

Tel: +31611190571

2000 © Nuyvilaq Working Dogs

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • TikTok
  • Twitter - Black Circle
  • Google Play - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Questions?
Call us at +31611190571 or leave us a message:

Stay Updated

Sign up to hear updates about our dogs, agenda, and more!