Nuyvilaq
 
  • NWD

Niet met husky's trainen in Oostenrijk of Zweden, maar gewoon in de Brabantse bossen

HEERLE - Als hondentrainer is Martijn Verhaegen dagelijks met zijn Husky's bezig. Normaal is dit om de dieren voor te bereiden op wedstrijden in Oostenrijk, Zwitserland of Zweden, maar door de hevige sneeuwval kan hij deze dagen gewoon door Landgoed Lievensberg toeren.

Het is volgens Verhaegen de derde keer in tien jaar tijd dat dit kan. ,,De laatste keer was acht jaar geleden,” zegt hij. In de bossen tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, kan hij een rondje van zo’n 10 kilometer maken met zijn getrainde husky's. Al zijn de omstandigheden lang nog niet optimaal. ,,Normaal zit je op een slee, maar dit keer hebben we de quad gebruikt. De ondergrond is te ijzig waardoor je niet met je voeten kunt remmen. Dan is het te gevaarlijk.”
De honden van Martijn mogen zich eens in Nederland uitleven.

Ook voor de dieren kunnen de omstandigheden beter. ,,Die zijn hier natuurlijk speciaal voor gefokt. Hoe kouder de ondergrond is, hoe makkelijker zij kracht kunnen genereren.” Omdat de quad ook erg zwaar is, haalt Verhaegen in Landgoed Lievensberg een snelheid van tegen de 20 kilometer per uur. In andere landen en met een slee kan de snelheid veel hoger liggen.

Geen wedstrijden dit jaar


Uiteraard heeft Verhaegen wel volop genoten van een rondje door zijn eigen ‘achtertuin’. ,,De wedstrijden in het buitenland zijn dit jaar door corona allemaal niet doorgegaan. Dan is het leuk dat je hier nu een tocht kunt maken.” Het ritje door de Brabantse bossen maakt hij met zes sleehonden en een Eurohound.

Verhaegen traint al 20 jaar honden. Naast husky’s traint Martijn zijn Hollandse herder als waak- en verdedigingshond. Met het klaarstomen van husky's voor wedstrijden gaat hij stoppen. ,,Ik koop geen nieuwe meer en ga door zolang mijn huidige zes sleehonden kunnen. En als ik dan in een zwart gat beland, neem ik een nieuwe herder.”

Bron: BN de Stem