• NWD

Train niet met husky's in Oostenrijk of Zweden, maar gewoon in de bossen van Brabant

Bijgewerkt: jun 30

HEERLE - Als hondentrainer werkt Martijn Verhaegen elke dag met zijn Huskies. Normaal gesproken is dit om de dieren voor te bereiden op wedstrijden in Oostenrijk, Zwitserland of Zweden, maar door de hevige sneeuwval kan hij tegenwoordig gewoon toeren door Landgoed Lievensberg.

Volgens Verhaegen is dit de derde keer in tien jaar dat dit mogelijk is. "De laatste keer was acht jaar geleden", zegt hij. In de bossen tussen Bergen op Zoom en Roosendaal kan hij met zijn getrainde husky's een rondje van zo'n 10 kilometer maken. Al zijn de omstandigheden verre van optimaal. “Normaal zit je op een slee, maar deze keer gebruikten we de quad. De ondergrond is te ijzig waardoor je niet met je voeten kunt remmen. Dan is het te gevaarlijk. ”De honden van Martijn kunnen zich uitleven in Nederland.

Ook voor de dieren kunnen de omstandigheden beter zijn. “Ze zijn hier natuurlijk speciaal voor gefokt. Hoe kouder het oppervlak, hoe gemakkelijker ze stroom kunnen opwekken. Omdat de quad ook erg zwaar is, haalt Verhaegen op Landgoed Lievensberg een snelheid van 20 kilometer per uur. In andere landen en met een slee kan de snelheid veel hoger zijn.

Geen wedstrijden dit jaar


Uiteraard genoot Verhaegen met volle teugen van een rondleiding door zijn eigen "achtertuin". “De wedstrijden in het buitenland zijn dit jaar allemaal afgelast vanwege corona. Dan is het fijn dat je hier nu een reisje mee kunt maken. Hij maakt de rit door de Brabantse bossen met zes sledehonden en een Eurohound.

Verhaegen traint al 20 jaar honden. Naast husky's traint Martijn zijn Hollandse Herder als waak- en verdedigingshond. Hij zal stoppen met het voorbereiden van husky's voor wedstrijden. “Ik koop geen nieuwe meer en ga door zolang mijn huidige zes sledehonden dat kunnen. En als ik in een zwart gat beland, krijg ik een nieuwe herder. ”

Bron: BN de Stem


0 keer bekeken0 reacties