werkhond sledehond husky k9 nuyvilaq wor

eerste sledehond

DE VROEGSTE BEWIJS VAN SLEDEHONDEN

Auteur:          Nuyvilaq Working Dogs

Leestijd:        15 min

De vroegste bewijs sledehonden gevonden op afgelegen Siberisch eiland Mesolithische Zhokhov die eilandbewoners waren.


De jager-verzamelaars van Zhokhov Island waren een sterk volk. Negenduizend jaar geleden overleefden ze het hele jaar door koude temperaturen in tenten van dierenhuiden, zo'n 500 kilometer ten noorden van wat nu het Russische vasteland is, en ze waren de enige mensen die ooit op grote aantallen ijsberen jaagden zonder vuurwapens.

 

Nu lijkt het erop dat deze oude Arctische bewoners iets nog opmerkelijker hebben gedaan: ze waren misschien een van de eerste mensen die honden fokten voor een bepaald doel. Een analyse van hondenbeenderen van Zhokhov suggereert dat de honden daar werden gefokt om sleeën te trekken, waardoor dit het eerste bewijs is - tegen duizenden jaren - voor het fokken van honden in het archeologisch archief.​ Het wanneer en waar van de domesticatie van werkhond (en) is een van de grote mysteries.

Archeologen vonden een vrouw begraven met een puppy die dateert van 14.000 jaar geleden. Maar een onderzoek uit 2017 van hetzelfde team onder leiding van Vladimir Pitulko, een archeoloog die opgravingen verricht op het Siberische eiland Zhokov stelt dat het vroegste bewijs van hondenfokkerij plaatsvond op hetzelfde Zhokhov-eiland 500 kilometer ten noorden van het vasteland van Rusland, onder deze 9.000 jaar oude prehistorische bevolking.


Prehistorische Siberiërs die 8.000 tot 9.000 jaar geleden op een eiland in de poolcirkel woonden, bezaten obsidiaanwerktuigen die afkomstig waren van 1.500 kilometer (932 mijl) weg, Prehistorische Siberiërs waren Neanderthalers, De neanderthaler (Homo neanderthalensis, indien als soort beschouwd, of Homo sapiens neanderthalensis, indien als ondersoort beschouwd) is een uitgestorven mensensoort of -ondersoort. De mensensoort neanderthaler is gedurende een periode van honderdduizenden jaren geleidelijk geëvolueerd vanuit de mensensoort.


De Mesolithische Zhokhov-eilandbewoners waren de meest noordelijke prehistorische gemeenschap die tot nu toe is gevonden. Ze behoorden blijkbaar tot het paleo-Arctische culturele complex Sumnagin, dat werd gekenmerkt door jagen en vissen. De oudste bekende paleo-Eskimoculturen ontstonden rond 2500 v.Chr. in Alaska. De laatste, de Dorsetcultuur, verdween rond het jaar 1500. De Dorset verdwenen door de oostwaartse migratie uit Alaska van de Thule, de voorouders van de huidige Inuit.

 

Genetisch onderzoek toonde aan dat deze laatsten duidelijk verschilden van de paleo-Eskimo's en zich niet of nauwelijks met hun voorgangers vermengden.

eerste sledehonden ontdekt rusland.jpg

De opgravingen in Zhokhov begonnen in de vroege jaren negentig. Tot dusver hebben archeologen daar meer dan 19.000 stenen werktuigen en drie keer zoveel overblijfselen van dieren gevonden, evenals honderden artefacten gemaakt van gewei, mammoetivoor en bot, en ongeveer 1.000 artefacten gemaakt van hout.


De obsidiaanbladen die in deze laatste studie werden gerapporteerd, waren eerder gevonden, te beginnen in 1989, maar geavanceerde analyse die onlangs is uitgevoerd, heeft nieuw licht geworpen op onverwachte mobiliteit in deze prehistorische mensen met voorwielaandrijving die in rendierhuidtenten leefden, zo lijkt het.


We hebben geen indicatie of de prehistorische Siberiërs duizenden kilometers hebben gereisd en het obsidiaan hebben teruggebracht; als mensen die 1.500 kilometer of meer weg woonden naar Zhokhov kwamen (wat onwaarschijnlijk lijkt), of als ze elkaar ergens in het midden ontmoetten. 

Omdat prehistorische Siberiërs niet vlogen en niet ver konden reizen, is er een groot vermoeden dat de prehistorische Siberiërs de hondenslee gebruikte bij hun reizen.


In 2017 vonden archeologen overblijfselen van kleinere honden die geschikt zouden zijn geweest om sleden te trekken (ongeveer 25 kilo, of 55 pond, in gewicht, zoals sledehonden tegenwoordig) en grotere honden tot 50 kilo in gewicht, die ze lijken te hebben gebruikt om op ijsberen en rendieren te jagen. De archeologen vonden ook sporen van oude houten sleden wat wijst op gebruik van sledehonden.


De vroegste honden waren tamme wolven, die mensen in de loop van de tijd voor verschillende doeleinden begonnen te fokken. Aanvankelijk werd de hond voornamelijk gebruikt voor bewakingsdoeleinden: mensen waarschuwen wanneer vreemden of wilde dieren hun nederzetting naderden. Later werden honden gefokt om mensen te vergezellen op jachttochten om het wild te waarschuwen, aan te vallen en op te pakken. Naast het fokken van wolven om met ons te waken en te jagen, hebben mensen honden gefokt om er aangenamer uit te zien voor het menselijk oog, en daarom vinden we honden zo schattig!

De archeologen stellen verder dat de handel over lange afstanden in het noordpoolgebied in het vroege voorjaar zou hebben plaatsgevonden, voordat de sneeuw en het ijs smolten, maar wanneer de dagen langer waren geworden. De inwoners van Zhokhov reisden ook naar Nieuw-Siberië, Faddejevski en de Kotelny-eilanden, te oordelen naar de grondstoffen die op deze locaties op het eiland werden verkregen, aldus de archeologen.


Een ander aspect dat mogelijk de meet-in-the-middle-hypothese voor de obsidiaanhandel ondersteunt, is dat Zhokhov geen primair prehistorisch onroerend goed was: de nederzetting die 8.600 tot 9.300 jaar geleden bestond, was misschien nog niet afgesneden door zee, maar had alleen tussen 25 tot 50 permanente bewoners, schatten de archeologen.

952930.jpg

Dat roept de gedachte op dat een van de redenen waarom ze reisden, was om gezelschap te zoeken, waarbij ze onbewust hun nalatenschap versterkten door inteelt te vermijden ondanks hun relatieve isolement. "De resultaten van ons onderzoek wijzen op een hoog niveau van sociaal-culturele relaties die 9.000 jaar geleden bestonden onder de oude bevolking van de Noordpool in Oost-Siberië.


Dat ondersteunt op zichzelf een andere theorie, dat de Noordpool veel eerder was bewoond dan ooit werd aangenomen.
Acht- tot negenduizend jaar nadat de schacht de prehistorische bevolking van Zhokhov meenam om de rest van de wereld op te zoeken, op zoek naar scherpe stenen messen, bruiden of wat dan ook, lanceerden de verre noordelijke Siberiërs handelsbeurzen.
Om erachter te komen hoe de Zhokhov-honden eruitzagen, heeft het team hun maten geëxtrapoleerd uit de fossiele botten van 11 individuen.

 

Tien van de honden wogen tussen de 16 en 25 kilogram en leken mogelijk op Siberische Husky’s. De overgebleven hond - de vermeende wolf-hond-hybride - woog ongeveer 29 kilogram en leek mogelijk op een Alaskan Malamute. Goede sledehonden wegen doorgaans tussen de 20 en 25 kilogram, omdat honden van deze omvang groot genoeg zijn om sledes te trekken, maar niet oververhit raken zoals grotere honden.

 

Dat de inwoners van Zhokhov waarschijnlijk de kleinere honden hebben gefokt om te sleeën, en mogelijk de grotere hebben gefokt om op ijsberen te jagen. "Ze vormden deze dieren duidelijk om iets speciaals te doen."
Waarschijnlijk zijn de herdershonden in het Nabije Oosten, die ongeveer 7000 jaar geleden werden gefokt de eerste ontdekte honden maar daar zijn de onderzoekers nog steeds niet over eens.

"Ik denk dat er veel verschillende soorten honden waren - en misschien zelfs wolven - die met elkaar aan het paren waren en willekeurige nestjes pups voortbrachten." Uit die nesten hebben mensen echter mogelijk de beste sledehonden geselecteerd, wat nog steeds zou duiden op een soort focus op het ras.