Loslopen

HOE LEER IK MIJN HOND GECONTROLEERD LOSLOPEN

Auteur:          Nuyvilaq Working Dogs

Leestijd:         5 min

Hoe leer ik mijn hond gecontroleerd loslopen. Voor de meeste honden is loslopen één van de leukste dingen die er bestaan! Lekker vrij zijn en in contact komen met andere soort honden. Tevens al dat gedoe met riemen voor de baas en zeker als je meer honden heb is loslopen een genoot voor de baas en hond. Leren om jouw hond los te laten lopen kost tijd en heel veel energie en doorzetting vermogen, maar dan krijg je er ook wat moois voor terug, waar zowel jij als je hond, jarenlang van kunnen profiteren. Dit verhaal is ook niet bedoelt om de hond iets te leren maar de hondeneigenaar! de hond doet het nooit fout alleen de mens kan de hond het verkeerd aanleren.

Puppy's leren loslopen ​ Het makkelijkst is het om je hond al als puppy zijnde te leren loslopen, maar het kan vanaf elke leeftijd aangeleerd worden. Ook al is het misschien moeilijk om je pup al zo vrij te laten gaan, de hond leert zo wel het makkelijkste om goed los te kunnen lopen. Een pup is namelijk nog best afhankelijk van jou, dus hij zal in het begin waarschijnlijk héél dicht bij je in de buurt blijven, ook al is hij los van de riem. Dit kun je aanmoedigen door af en toe enthousiast zijn naam te roepen en hem te belonen met je stem of de clicker.

Later zal je puppy wat onafhankelijker worden en meer op eigen onderzoek uitgaan. Blijf hem regelmatig terugroepen en als hij komt, uitbundig belonen de hond het gevoel geven dat hij de belangrijkste is van de wereld. Als het heel goed gaat, kun je dit na een tijdje wat afbouwen. (blijf wel altijd enthousiast met de stem belonen, zo moedig je je hond aan om toch bij je terug te komen, ondanks dat hij geen beloning meer krijgt).

 

Wat een andere methode is om af en toe te verstoppen achter een boom zodat de hond naar jouw moet gaan zoeken. De volgende keer denk de hond ik moet bij de baas blijven want dadelijk is hij weg. Let hierbij wel op dat je de hond niet te lang laat zoeken anders kan deze verlatingsangst krijgen.

Onze honden worden getraind op de clicker methode. Het principe van clickertraining is om de 'click' aan het juiste gedrag te koppelen, dat gedrag te belonen en ervoor te zorgen dat uw puppy begrijpt waarom hij zijn beloning krijgt.

 

Door de click te gebruiken om het juiste gedrag aan te geven, weet uw puppy precies wat hij heeft gedaan om zijn beloning te krijgen. Clickertraining is gebaseerd op positieve bevestiging - of beloning - wat betekent dat straffen niet nodig is.

De beste manier om goede resultaten te behalen, is om de training van uw puppy heel simpel te benaderen. Met clickertraining associeert uw puppy de click met goed gedrag, en verwacht hij een beloning als hij heeft gedaan wat u wilde. Begin met het geven van iets lekkers, en terwijl u verdergaat met het aanleren van elk commando, kunt u overstappen op een beloning met uw stem of met een knuffel.

 

Dus in de praktijk met loslopen is de bedoeling dat je de hond hier roept zodra de hond naar jouw kijkt kan je op de clicker drukken en krijg de hond zijn beloning. Als dit goed gaat druk je pas op de clicker als hij een paar meter naar je toe komt lopen. En uit eindelijk druk je pas op de clicker als hij voor je zit. Je zal versteld staan hoe snel je de hond kan leren met een clicker.

 

Let wel op dat je wel op het juiste moment op de clicker druk anders heeft het geen werking. ​

Vaak gaat het loslopen (of luisteren in het algemeen) weer minder goed als de hond in de pubertijd is (gemiddeld rond de 8 maanden, maar bij kleine honden vaak al wel eerder en bij grote honden wat later). Dan moet je gewoon weer terug in training gaan dus meer belonen of iets verder weg laten lopen.

Volwassen honden leren loslopen Heb je op latere leeftijd een hond aangeschaft via bijvoorbeeld een asiel of heb je de hond het niet geleerd als pup zijnde dan kan Je beginnen met oefenen, dit kan binnen in huis, in de tuin, in een omheind gebied of meteen in een losloopgebied (maar dan nog wel aan een lange lijn).

Het ligt er maar net aan hoe snel jouw hondje doorheeft dat het héél erg leuk is om naar jou toe te komen als jij zijn naam noemt. De ene hond heeft dat sneller door dan de andere en de ene hond is nu eenmaal wat gehoorzamer dan de andere. Zorg dat je altijd iets bij je hebt wat leuker is dan alles wat er om jullie heen gebeurt: lekkere geurtjes, spelende honden, rennende kinderen... Het is de bedoeling dat jouw hond uiteindelijk naar je toe komt als jij hem roept, in wat voor omstandigheden ook.

En dit is best moeilijk voor de hond, want hij zal andere leuke dingen daardoor moeten laten gaan... Daarom werkt het ook alleen als jij iets bij je hebt wat voor hem altijd leuker is dan wat hij moet negeren op zo'n moment.

 

Dit kunnen worstjes, kaasjes, stukjes vlees, gewone brokjes, tennisballetjes of andere speeltjes zijn, dat maakt eigenlijk niet uit. Het liefst wordt dit dan wel alleen gebruikt voor de wandelingen, zodat het geen "normaal" iets wordt wat je hond uiteindelijk helemaal niet meer zo bijzonder vindt.

 

In combinatie met een uiterst enthousiast baasje werkt dit voor het merendeel van de honden heel goed! Uiteraard zal er af en toe wel eens iets mis gaan en zal je hond misschien niet meteen komen wanneer jij dat van hem vraagt. Word dan niet boos op hem als hij uiteindelijk toch bij je terug komt. De hond leert dan: als ik bij de baas kom, wordt de baas boos! Hij snapt niet dat je boos wordt omdat het te lang duurde. Mocht je hond er een spelletje van maken, dan kun je gewoon doorlopen en hem volledig negeren. Er zijn maar weinig honden die daar tegen kunnen en uiteindelijk komt hij vast wel achter je aan.

 

Als het "loslopen" aan de lange lijn goed gaat, kun je je hond volledig los laten en verder dezelfde manier van trainen toepassen als aan de lange lijn. Het afbouwen werkt hetzelfde als bij de pups: langzaamaan minder belonen (wel nog met de stem) en uiteindelijk kun je zelfs alleen nog maar met stem belonen, maar dat verschilt per hond.

Er zijn genoeg andere manieren om loslopen te leren maar mijn ervaring is dat dit de beste manieren zijn. En zoals ik in mijn filmpjes laat zien kan een Siberian Husky even goed luisteren als een Herder. Alleen mensen dit kost tijd en geef de hond hiervoor ook tijd en train elke dag met de hond en geeft hem de juiste aandacht.

 

Mensen die trainen met stroombanden bij Husky’s trainen de hond niet. Ze denken snel resultaat te halen terwijl je de hond helemaal afbreekt. En de hond doet het alleen omdat hij anders stroom op zijn nek krijg. Stroomband = onkunde en zelf niet juist de hond op andere manier kunnen trainen.

Veel succes met trainen en ben je hard bezig met trainen ben ik altijd benieuwd naar filmpjes hoe het gaat!