2021 sneeuw 6.jpg

Ijs levensgevaarlijk

VOOR JE HOND

Auteur:          Nuyvilaq Working Dogs

Leestijd:        1 min

Ieder jaar verschijnen er weer berichten in de krant dat honden hierdoor zijn gestorven en soms dat hun baas bij de reddingspoging het leven heeft gelaten.

 

Een hond weet niet of ijs dik genoeg is, of waar het betrouwbaar is. Als u hem nu vrolijk aanmoedigt om op het ijs te spelen, rent hij straks net zo enthousiast het ijs op als het dooit, en schreeuwen helpt dan echt niet meer.


Zakt uw hond door het ijs bij een kanaal of rivier, dan wordt hij onder het ijs getrokken door de stroming. Door diezelfde stroming is het ijs daar vaak dun en dus extra gevaarlijk. Een hond die door het ijs zakt of in een wak belandt, komt er vrijwel nooit op eigen kracht uit.

 

Hij kan door de kou worden bevangen en aan onderkoeling sterven. Een hond die onder het ijs terecht komt, sterft binnen enkele seconden aan een cold-shock of hartstilstand, veroorzaakt door het koude water.

 

Zelfs als hij aan de riem zit, bent u vaak niet op tijd om hem veilig uit het water te halen.

* cold-shock is een reactie op koude schokken en is een reeks cardiorespiratoire reacties die wordt veroorzaakt door plotselinge onderdompeling in koud water. Bij onderdompeling in koud water is reactie op koude schokken misschien wel de meest voorkomende doodsoorzaak, zoals door dun ijs zakken.


Als uw hond op het glibberige ijs rond spartelt en allerlei doldwaze buitelingen maakt, ziet dat er erg grappig uit, maar die buitelingen kunnen gemakkelijk ernstige spier-, pees- en gewrichtsblessures veroorzaken, die niet zelden eindigen in een operatie. Op zijn minst veroorzaakt zo'n glibber- en glijpartij fikse spierpijn bij uw hond.


Daarnaast hebben honden geen beschermend schoeisel aan, zoals wij. IJs is niet alleen heel glad, maar zeker in combinatie met sneeuw kan het messcherpe randjes vormen. Na een flinke aanloop snel over die randjes glijden kan vervelende beschadigingen aan de voetzolen opleveren. En de kussentjes van de hond zijn niet of erg moeilijk te hechten.

 

Het is niet voor niets dat poolhonden die voor de sledehondensport gebruikt worden, onder dat soort omstandigheden vaak schoentjes dragen.


Extra voorzichtigheid is geboden als er sneeuw op het ijs ligt. Een hond ziet dan het verschil tussen wal en ijs niet meer. Houd uw hond aan de lijn als het niet vertrouwd is, en zorg dat hij nooit het ijs op gaat!