heupdysplasie.jpg

HD of heupdysplasie bij de hond

Onderwerp:  HD of heupdysplasie bij de hond

Auteur:          Nuyvilaq Working Dogs

Leestijd:         25 min

Heupdysplasie of ook wel kortweg H/D is een aandoening van de heupen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkop, een heupkom en het gewrichtskapsel. Bij een afwijking aan dit heupgewricht kan op den duur artrose ontstaan. We zien heupdysplasie voornamelijk bij de grotere hondenrassen maar ook bij kleinere honden kan het voorkomen.

Waardoor ontstaat HD?
Heupdysplasie is een zogenoemde multifactoriële aandoening. D.w.z. dat er meerdere factoren een rol spelen;

Erfelijkheid

Heupdysplasie is voor ongeveer 30% een erfelijk bepaalde aandoening. HD-vrije ouders kunnen pups krijgen die wel HD                    ontwikkelen. Andersom kunnen uit ouders met HD ook HD-vrije pups geboren worden. De kans op het laatste is echter een              stuk kleiner. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om met honden te fokken die HD hebben.   

Externe factoren als voeding en beweging

Overgewicht en verkeerd gebruik van voedingssupplementen kunnen het ontstaan van HD in de hand werken. Daarnaast is              ook overmatig beweging als traplopen en springen een niet te onderschatten factor in het ontwikkelen van HD.

Hoe wordt heupdysplasie gediagnosticeerd?
Na een zorgvuldig onderzoek kan de verdenking van heupdysplasie uitgesproken worden. De bevestiging krijgen we alleen door röntgenfoto’s. Bij de röntgenbeoordeling van het heupgewricht zijn een aantal zaken van belang:

  • De vorm van de kop

  • De vorm van de kom

  • De aansluiting van de kop in de kom

  • De eventuele aanwezigheid en ernst van artrose

Bij afwijkingen van één of meer van bovengenoemde spreken we van HD.  

Wat kunnen we aan heupdysplasie doen?
Gelukkig is de tijd voorbij dat bij ernstige HD een euthanasieadvies werd gegeven. Tegenwoordig kunnen we honden met HD een prima pijnloos leven geven. In een aantal gevallen is het zelfs te genezen. Belangrijk hierbij is een goed behandelplan.

De behandeling berust op een aantal pijlers:

Medicatie

De pijn en stijfheid bij HD ontstaan door een irritatie van het gewricht (vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie). Om die irritatie          te bestrijden worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van                  pijnstillers niet goed zou zijn. Dit omdat de hond de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken". Dit is niet juist, er        bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of gewrichtskapsel.

Rust, beweging en spieropbouw

Naast ontstekingsremmers is het belangrijk het gewricht en dus de hond rust te geven. Dit betekent 5-6x per dag aangelijnd u          Uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de            ernst van de verschijnselen (zie schema). Als de klachten na verloop van tijd verdwenen zijn kan de beweging langzaam worden        opgevoerd maar nog steeds aangelijnd en met gebruik van ontstekingsremmers!! De beste beweging voor een hond met                  artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en trimmen. Zeker bij jongere honden waarbij de slechte aansluiting van              het gewricht het enige probleem is, kan door een juist bewegingsschema nog een prima gewricht ontstaan.

Gewichtsbeperking

Uit onderzoek is geblekeN dat overgewicht een belangrijke factor bij gewricht problemen is. De gewrichten worden jarenlang            overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan          ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden        al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw hond af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een afvaldieet.

Voeding & Voedingssupplementen

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Voederfabrikant Hill’s is voorloper op          dit gebied en heeft een revolutionair voeder ontwikkeld: Hill's J/D. Met dit voeder zijn spectaculaire verbeteringen in de                      mobiliteit van uw hond te bewerkstelligen. De gegeven hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd of zelfs achterwege              blijven! Hill's J/D bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen        produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder of geen pijnstillers nodig zijn. 

Voedingssupplementen zoals bijvoorbeeld Fortiflex zorgen ervoor dat uw hond in ieder geval geen tekort aan bouwstoffen                voor een gezond gewricht heeft. Het belangrijkste component is chondroitinesulfaat. In onze webshop treft u een uitgebreid            assortiment aan voedingssupplementen voor soepele gewrichten. 

Het leven van een hond met HD vergemakkelijken
Als eigenaar van een hond met artrose kunt u het leven van uw hond met HD vergemakkelijken en de gewrichten ontlasten. Hieronder vind u een aantal tips:

Orthopedisch hondenkussen
Een matras gevuld met traag schuim zorgt voor comfortabele ligging in rust en zo voor een ontlasting van de gewrichten. Zorgt u ervoor dat u een kussen kiest dat groot genoeg is. Veel hondenkussens in de markt claimen "orthopedisch" te zijn terwijl ze slechts een dunne laag traag schuim bevatten. De orthopedische kussens en bedden in onze webshop bevatten een vulling van 100% traag schuim. 

Hondenjassen tegen de kou
Bij kou en onguur weer zien eigenaren van honden met artrose vaak een verergering van de klachten. Toename van de gewrichtsstijfheid en ook langere startkreupelheid zijn symptomen die we ook vaak bij mensen met artrose zien wanneer het kouder is. De hondenjassen van Stock und Stein zijn van ultieme kwaliteit en houden de gewrichten van heupen, schouder en rug lekker warm. 

Loopplank
Met een hondenloopplank is de lastige en belastende sprong in de auto niet meer nodig. Met een paar keer oefenen heeft uw hond snel door hoe dat moet. Let er op dat een loopplank een goede antisliplaag bevat. 

Hondenfietskar
Helaas worden honden met artrose nogal eens meer thuis gelaten. En dat terwijl juist ook een oudere hond van de buitenlucht kan en moet genieten. Met een hondenfietskar kunt u uw hond toch gemakkelijk mee op een fietstochtje.  

Draagtuig
Wanneer uw hond echt oud is en het lopen ondanks de medicatie niet echt soepel meer gaat, dan zou u ervoor kunnen kiezen om een draagtuig aan te schaffen. Hiermee kunt u uw hond af en toe net die extra helpende hand te bieden om in de auto te springen of bijvoorbeeld een trap op te lopen. 

Tot slot
Voer de beweging nooit op als de hond nog kreupel loopt. Ook als hij/zij tijdens het opvoeren van het bewegingsschema een terugslag krijgt: nooit de beweging verder opvoeren!! Beter is het dan om uw hond dan weer wat terug te nemen in de beweging tot de problemen weer verdwenen zijn.

Wanneer de klachten tijdens het afbouwen van de ontstekingsremmers terugkomen kan het nodig zijn uw hond op een lage onderhoudsdosering te houden.