Grasaren

KUNNEN NARE GEVOLGEN HEBBEN VOOR HONDEN

Auteur:          Nuyvilaq Working Dogs

Leestijd:         5 min

Grasaren komen elk jaar voor, met name rond de zomer, in bloeiend gras langs de wegen en weilanden. Ze kunnen een hoop problemen veroorzaken bij honden. Ze worden ook wel kruipers genoemd, omdat ze door hun anatomie maar 1 kant op kunnen kruipen, namelijk steeds dieper het lichaam in. Weerhaakjes aan de grasaar voorkomen dat de grasaar weer makkelijk naar buiten kan. Door hun scherpe punt drinken ze gemakkelijk door de huid naar binnen. Ze geven vooral last in de oren, tussen de tenen, in de huid of in de neus. Zodra de grasaar het lichaam is ingedronken, beschouwt het lichaam deze als vreemd voorwerp. Het lichaam reageert daarop met een ontsteking. Er treedt dan vaak roodheid, pijn, zwelling en soms ook koorts op.

Oren Als je hond na een wandeling ineens veel met de kop gaat schudden of met zijn oor langs voorwerpen wrijft, of pijn toont bij krabben bij het oor moet je denken aan een grasaar die in het oor is gekropen. Vooral honden met hangoren met veel haar zijn met grasaren bekend.

 

Een grasaar in het oor is zeer pijnlijk. De hond schudt heftig met zijn kop en wordt onrustig of zelfs kopschuw. Het vervelende is dat de grasaar steeds dieper de gehoorgang in gaat kruipen. Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar maak snel een afspraak bij de dierenarts.

 

Oren zijn heel gevoelig en snel handelen is gewenst omdat je absoluut niet wil dat de grasaar door het trommelvlies dringt en in het middenoor terechtkomt. De dierenarts kan via een otoscoop een smal tangetje in de gehoorgang brengen, waarmee de grasaar verwijderd kan worden.

 

Soms, als de grasaar nog niet te diep zit en het dier niet te pijnlijk reageert, kan dit zonder verdoving. In andere gevallen is het soms nodig eerst een licht roesje te geven.

Tenen Als een hond een grasaar tussen zijn tenen heeft, zal hij vaak veel gaan likken of krabben en heel soms is er een gaatje in de huid te zien.

 

De hond kan mank gaan lopen als de punt van de grasaar in de huid is gedrongen. De grasaar zal vervolgens de neiging hebben om steeds dieper onder de huid te kruipen. Het kan gebeuren dat er een verdikking ontstaat, die uiteindelijk een fistel wordt om het ontstekingsvocht af te voeren. Als je er vroeg genoeg bij bent kun je de grasaar verwijderen met behulp van een pincet.

 

Let er wel goed op dat er geen weerhaakjes in de huid zitten. Pak de grasaar zo dicht mogelijk bij de huid en trek voorzichtig de grasaar uit de huid. Mocht dit niet lukken of laat de hond dit niet toe, ga dan naar de dierenarts. De behandeling kan soms vrij lastig zijn, omdat het grasaartje een behoorlijke afstand kan afleggen onder de huid en dus op een onbekende plaats kan gaan zitten.

 

De wond moet goed gedesinfecteerd worden. Dit is een zeer frustrerende verwonding omdat niet altijd duidelijk is of de grasaar nog aanwezig is of er toch weer uit is gekomen. Ook een operatieve zoektocht in ontstoken weefsel is geen pretje, zowel voor de hond als voor de dierenarts.

Ogen Als uw hond plotseling na de wandelen veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven, dan kan er een klein zaadje of een haar van een grasaar in het oog zitten.

 

Je kunt zelf eerst goed kijken of je iets ziet zitten, maar meestal verdwijnen graszaden snel achter het 3e ooglid. Dit is een spoedgeval. Het is niet levensbedreigend, maar beschadigingen van de oogbol moeten snel en goed behandeld worden om het oog te kunnen behouden.

Ga dus direct naar je dierenarts. Deze kan (na een plaatselijke verdoving van het oog door een oogdruppel) met een speciale pincet achter het 3e ooglid kijken en het aangetroffen zaadje of haar van de grasaar verwijderen.

 

Als je te lang wacht, kunnen de zaadjes door het oogslijmvlies dringen en zijn dan niet meer te zien. Een paar weken later kunnen ze dan boven of achter het oog een lelijke ontsteking geven. Voorkomen is beter dan genezen.

In de zomer is het moeilijk om gebieden met wild groeiend gras te vermijden. Gras in de bermen wordt ook niet altijd gemaaid en dan heeft gras de kans om tot volle bloei te komen.

 

Controleer na iedere wandeling je hond op grasaren. Voel met je handen voor de vacht en controleer met name de voeten, oksels, neus en oren.

 

Houd ook het gedrag van je hond in de gaten. Als je hond plotseling veel niest, hoest of met zijn hoofd schudt, zou dit kunnen betekenen dat hij last heeft van een grasaar. Likt je hond veel op één plek, bijvoorbeeld tussen de tenen, dan kan dat ook een indicatie zijn.